Hem » Om Fötter »

Fotvårtor

Fotvårtor

Symptom: Ibland kan det vara svårt att särskilja en vårta från en liktorn. Vårtor kan se helt olika ut. Det vanligaste är att man kan se svarta pricka i en grund vårta. De svarta prickarna är trombotiserade kapillärkärl som blöder lätt. Ytan är ojämt och skrovlig. Utseendet kan variera i storleken och de kan vara mosaik- eller blomkålsliknande. Fotvårtorna sitter oftast där fotsulan är utsatt för mest tryck. Vårtorna är oftast ömma när man trycker, står och går på dem.

Orsak: Vårtor orsakas av virus och är smittsamt. De smittar via hudkontakt men även via fuktiga handdukar, gymnastiksalar och våta golvar i duschar och omklädningsrum. En fot med vårtor sprider virusceller på golvet och den våta huden hos andra är mottaglig för smitta. Har man småsprickor eller sår på fotsulorna är man extra sårbar för att utsättas för vårtor. Därför är det bra att använda badtofflor när man besöker offentliga bad och gym.

Behandling: Vårtor är ofarliga och försvinner i regel av sig själva även om det kan ta mycket lång tid – ibland upp till flera år. De kan även vålla stor smärta, vilket gör att många väljer att behandla sina vårtor. Det finns olika metoder hur man behandlar vårtor.

Jag hjälper dig att välja rätt behandlingsmetod för dina fötter.